Kérjen részletfizetést!

Ha nem áll módjában a tartozás egy összegű megfizetése, a végrehajtási kényszercselekmények elkerülése érdekében kérjen részletfizetést!

A püspökladányi végrehajtó a magánszemély adós által személyesen, postai úton vagy e-Papíron benyújtott kérelemre – az adótartozás és az adók módjára behajtandó köztartozás kivételével – egy alkalommal megállapíthatja a pénztartozás részletekben történő teljesítésének feltételeit, ha az adós vagyontárgyainak felkutatása és lefoglalása iránt intézkedett, és az adós a végrehajtandó követelés egy részét már megfizette. Az e-mailben küldött kérelem nem minősül joghatályosan benyújtottnak! Ha több végrehajtást kérőnek is tartozik az adós, akkor valamennyi végrehajtást kérővel meg kell állapodni a részletfizetéssel kapcsolatban.

A kérelemnek tartalmaznia kell:

  • a végrehajtói ügyszámot,
  • az adós nevét,
  • a végrehajtást kérő nevét,
  • az igényelt havi részlet összegét,
  • a kezdő dátumot és gyakoriságot (pl. 2022.09.01-től havonta 10 000 Ft)
  • rövid indokolást.

A végrehajtást kérő a részletfizetési jegyzőkönyv kézhezvételétől számított 15 napon belül írásban értesítheti a püspökladányi végrehajtót arról, hogy nem ért egyet a részletfizetés tartalmával, és a részletfizetés tartalmára, a részlet összegére is javaslatot tehet, valamint további biztosítékot kérhet az adóstól a teljesítésre. Ez esetben a részletfizetéshez a végrehajtást kérő egyetértése szükséges, illetve a részletfizetés feltételeit a végrehajtást kérő kérése alapján a püspökladányi végrehajtónak módosítania kell.

Nincs szükség a végrehajtást kérő beleegyezésére és a püspökladányi végrehajtó az adós számára részletfizetést állapít meg, ha megtette az intézkedéseket az adós pénzügyi intézménynél kezelt összegeinek, munkabérének, ingóságainak végrehajtás alá vonása iránt, de azok eredményeként a tartozás teljes összegét nem sikerült behajtani és korábban még nem került sor részletfizetés engedélyezésére.

Ugyanígy részletfizetést állapít meg a püspökladányi végrehajtó, ha az adóssal szemben 500 ezer Ft-ot meg nem haladó összegű pénzkövetelés behajtására indult végrehajtás vagy pedig 1 millió Ft-ot meg nem haladó összegű pénzkövetelés behajtására indult végrehajtás, de más követelés biztosítására zálogjog is be van jegyezve az adós lakóingatlanára az ingatlan-nyilvántartásba, és a követelés behajtása érdekében az adós lakóingatlanának árverésére lenne szükség.

Lehetőség van arra is, hogy az adós és a végrehajtást kérő közvetlenül egymással állapodjanak meg a részletfizetésről és annak feltételeiről. A megállapodást ebben az esetben a püspökladányi végrehajtó részére be kell nyújtani.

Részletfizetés végrehajtást kérő általi engedélyezése, illetve a püspökladányi végrehajtóval megkötött megállapodás esetén a végrehajtási eljárás szünetel, végrehajtási eljárási cselekmény nem történik. Azonban a végrehajtási eljárást folytatni kell, ha az adós bármely részlet megfizetését elmulasztotta.

Amennyiben a tartozást kamat terheli, a kamat a részletfizetés időtartama alatt is mindaddig számítódik, amíg a teljes tartozás kifizetésre nem kerül!

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s